Toiminta

Voiko järvissä uida myös tulevaisuudessa?

Katso tästä Limnologi Laura Härkösen esitys Pitkäjärven ja Lippajärven kunnosta


Viherkallion koululla pidettiin viime tiistaina Asukasfoorumi, jonka aiheena oli Lippajärven ja Pitkäjärven kuormitusselvitykset ja kunnostussuunnitelma. Tilaisuus oli suosittu ja paikalle oli saapunut 70 järvien kunnosta ja kunnostuksesta kiinnostunutta. 

Espoon kaupungin ympäristökeskuksen limnologi Laura Härkönen kertoi, että vuoden 2018 aikana on selvitetty Lippajärven ja Pitkäjärven kuntoa ja kuormituksen lähteitä. Viime kesä, joka oli erityisen kuiva ja kuuma, tuotti omat hankaluutensa tutkimukseen, mutta tulokset ovat kuitenkin käyttökelpoisia kunnostussuunnitelmaa laadittaessa. Sen laatiminen aloitetaankin heti tammikuussa. Härkönen korosti kuitenkin, että järvien kunnostaminen on aina pitkäjänteistä työtä eivätkä tulokset synny hetkessä. Tuloksia kuitenkin odotetaan 2020-luvun puolella, sillä kunnostusten tavoitteena on saavuttaa Lippajärven hyvä tila vuoteen 2021 mennessä ja Pitkäjärven hyvä tila vuoteen 2027 mennessä.

Tilaisuuteen saapuneet asukkaat pitivät järvien kunnostamista erittäin tärkeänä ja osallistuivat aktiivisesti myös keskusteluun erilaisista kunnostamistavoista. Erittäin mielenkiintoista oli kuulla myös kokemuksia Kauniaisissa sijaitsevasta Gallträsk-järvestä, jonka kunnostaminen on tuottanut hyviä tuloksia. Pro Gallträsk-liikkeen toiminnasta ja kansalaistoiminnasta kunnostuksen aloittamiseksi oli kertomassa Vesa Helkkula. 

Liikuntapalvelupäällikkö Jarmo Ikävalko kertoi kaupungin uimarantojen kunnosta ja liikuntatoimen suunnitelmista esimerkiksi Laaksolahden uimarannan ja urheilupuiston kehittämiseksi. Yhdessä kuitenkin todettiin, että ellei järviä saada kunnostettua, sinilevä estää uimarantojen käytön. 

Keskustelun aikana tuotiin esille runsaasti mielenkiintoisia ideoita ympäristökeskuksen ja liikuntatoimen tietoon, esimerkkeinä vaikkapa uusi uimalaituri Viherlaakson uimarannalle, hoitokalastuksen kannattavuus, Kehä III:n hulevesien vaikutus Pitkäjärveen ja järvien jäällä lenkkeilevät koirat ja niiden jätökset. Sote tuo valinnanvapauden- mihin?

Parhaat käytänteet asukasfoorumitoiminnassa


Vuosiraportti 2014