Tiedotteet‎ > ‎

Valtuustotalolla ideoitiin kaupunginosayhdistysten illassa 27.8.2014

lähettänyt Suur-Leppävaaran Asukasfoorumi 14.9.2014 klo 7.42   [ 14.9.2014 klo 7.45 päivitetty ]
Kuinka helpottaa asukasyhdistysten toimintaa ja kannustaa asukkaita ideoineen oman alueensa kehittämiseen? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pyrittiin löytämään vastauksia Espoon kaupungin koolle kutsumassa kaupunginosayhdistysten illassa Espoon valtuustotalolla 27.8.2014. Tilaisuuteen osallistui liki 80 henkilöä eri kaupunginosa- ja omakotiyhdistyksistä sekä asukasfoorumien puheenjohtajat. Suur-Leppävaaran asukasfoorumista oli paikalla neljä henkilöä. Kaupungilta tilaisuuteen osallistui johtoa, työpajojen vetäjät ja Osallistuva Espoo -kehitysohjelman ohjausryhmä.

Alustukset

Tilaisuuden avasi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markus Torkki. Hän valotti kuntauudistusta ja tulevia syksyisiä asukastilaisuuksia.

"Kun kaupunkilaisilta kerättiin vuosi sitten 15 000 ideaa siitä, millaisen Espoon haluamme, kolme yleisimmin toistunutta toivetta olivat virkistysalueet ja luonto, lapset sekä peruspalvelut. Nämä kolme teemaa pitäisi siis olla kunnossa. Kun taas kaikkien esiin nousseiden teemojen tärkeyttä kysyttiin, tärkeimmiksi valikoitui turvallisuus, osallistuminen ja vaikuttaminen sekä tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus", Torkki kertoi.

"Vähiten kiinnostava ja tärkeä teemoista oli metropolialue. Mutta se, millaisia ratkaisuja metropolialueen hallinnossa tulee, saattaakin vaikuttaa paljon meille tärkeisiin asioihin", muistutti Torkki.

"Alueita pitää kehittää tasa-arvoisesti ja siinä asukasyhdistykset ovat keskeisiä - eri alueiden tarpeet ovat erilaisia. Osallistuminen on tärkeää, siksi keskustelukiertuekin on lähtenyt liikkeelle."

Kuullut alustukset olivat:
Näiiden alustusten jälkeen illan keskusteluosuus järjestettiin työpajamuodossa. Ryhmissä keskusteltiin muun muassa avustuksista, asukastoiminnan esteiden poistosta, talkoista, internetistä, kestävästä kehityksestä ja vanhusten yksinäisyydestä. Osallistujat kiersivät kuudessa eri keskustelupisteessä, joista jokaisella oli kaupungin edustaja kirjaamassa kommentteja muistiin.

Aiheina nousi esiin mm. yhdistyksiä aina puhuttavat kaupungin toiminta-avustukset, niiden hakuprosessi ja jakoperusteet. Lisäksi se, millaisia toiminnan esteitä kaupungin toivottaisiin poistavan. Mielenkiintoisena uutena ideana puhuttiin kummipuistotoiminnasta, toivottiin kouluille viljelytoimintaa, kerrottiin kaupungin kestävän kehityksen ohjelmasta sekä internetin käytöstä niin kaupungin tiedotuksen seuraamiseen kuin oman yhdistyksen tiedotuksen edistämiseenkin.

Vanhuspalvelut puolestaan pyysivät yhdistysten edustajilta ideoita siihen, kuinka kaupunki voisi paremmin tunnistaa ja auttaa yksinäisiä ikäihmisiä ja miten rohkaista vanhusten kanssaihmisiä tunnistamaan ja tulkitsemaan heikkoja signaaleja.

Kuuden keskustelupisteen vetäjät saivat fläppitauluilleen lukuisia ideoita ja kehitysehdotuksia, joita vievät eteenpäin työssään ja Osallistuva Espoo -kehitysohjelmassa.

EKYLin puolesta puheenjohtaja Mikko Perkko kiitti tilaisuuden osallistujia ja järjestäjiä. Kaupunki toimittaa syksyn aikana työpajojen yhteenvedon sähköisesti jaettavaksi yhdistyksille.

Kuntauudistuksesta ja siitä mitä se tarkoittaa Espoon näkökulmasta järjestetään seitsemän tilaisuutta Espoossa. Paikalla on valtuuston ja kaupunginhallituksen johtoa sekä kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Asukastilaisuudet

ma 15.9.2014 klo 18.00 - 19.30
Espoon keskus, Entressen kirjasto, Siltakatu 11

to 25.9.2014 klo 18.00 - 19.30
Kalajärvi, Ruskatalo, Ruskaniitty 4

to9.10.2014 klo 18.00 - 19.30
Kauklahti, Elä ja asu -seniorikeskus, Hansakartano 4

to 16.10.2014 klo 18.00 - 19.30
Tapiola, Tapiolan kirjasto, Kaupinkalliontie 10, Kulttuurikeskus

ke 22.10.2014 klo 18.00 - 19.30
Leppävaara, Sellon kirjasto, Leppävaarankatu 9

ke 29.10.2014 klo 18.00 - 19.30
Matinkylä-Olari, Kirjasto Omena, Piispansilta 11

ke 5.11.2014 klo 18.00 - 19.30
Espoonlahti, Espoonlahden lukio, A-siipi, Opettajantie 3
Comments