Tiedotteet‎ > ‎

Leppävaaran elä ja asu -seniorikeskus 6.3.2017 yhteenveto

lähettänyt Esko Uotila 7.3.2017 klo 1.04   [ 7.3.2017 klo 2.43 päivitetty ]


Leppävaaran elä ja asu -seniorikeskuksen esittelyyn saapui yli 300 kiinnostunutta kävijää. Kiinnostuneiden määrä yllätti, eikä kaikkia tulijoita ei edes voitu päästää sisään. Pahimman ruuhkan helpotettua halukkaat pääsivät katsomaan liikunta- ja harrastetiloja ja myös ylemmissä kerroksissa sijaitsevia asuintiloja. Seniorikeskus järjestää sopimuksen mukaan tutustumiskäyntejä ja tiedotustilaisuuksia pienemmille ryhmille keskuksen toiminnan käynnistymisen jälkeenkin.

Palvelupäällikkö Leena Westerlund seniorineuvonta ja palveluohjaus Nestorista ja pitkäaikaishoidon aluepäällikkö Tiina Jekkonen kertoivat seniorikeskuksen tiloista ja palveluista. Arkkitehti Juhani Salmenperä on tarkkaan kuunnellut käyttäjiä ja käytännön ratkaisut ovat kehittyneet lopulliseen muotoonsa monen vaiheen kautta. Alakerran aulasta näkyy ruokailutila, johon kerralla mahtuu noin 100 ruokailijaa. Tilaa käytetään myös kokoontumisiin, liikuntaan ja tanssiin. Alakerran palvelukeskuksessa on myös liikuntatila ja kuntosali, jonka laitteiden asetuksia ohjataan henkilökohtaisilla älykorteilla. Harrastetiloihin tulee monenlaisia mahdollisuuksia kädentaitojen käyttöön. Sinne tulee mm. keramiikkauuni savitöitä varten. Monen kaipaamia kangaspuita ei valitettavasti ole saatu tiloihin mahtumaan. Seniorikeskuksessa ei ole jalkahoitajaa, kampaajaa ja fysioterapeuttia, vaan tarjolla on lähiseudun runsaat palvelut, joita voi halutessaan voi tilata myös keskukseen.


Palvelukeskus avautuu maanantaina 20.3. Espoo Catering huolehtii lounastarjoilusta, joka alkaa päivittäin klo 11.30 ja jatkuu klo 13 asti. Lounas on tarjolla kaikille keskuksen kävijöille. 

Kerroksissa 2 ja 3 on huoneet 70 asukkaalle ja niihin tulee kotihoidon palvelujen avulla asuvia espoolaisia. Kerroksiin 4 ja 5 tulee 70 ympärivuorokautista hoitoa vaativaa asukasta. Suurin osa asukkaista muuttaa huhtikuun alussa Aurorakodista, jossa vanhan puolen toiminta loppuu. Asukkaat alkavat muuttaa vanhoista palvelutaloista Viherlaaksosta ja Espoon keskuksesta maaliskuun viimeisellä viikolla ja Aurorakodista huhtikuun alussa. Kotihoidon tukiasuntoihin on muuttajien lisäksi tulossa 15 ja pitkäaikaishoidon asuntoihin noin 20 paikkaa uutta asukasta.

Asukkaita kiinnosti, miten taloon pääsee asumaan ja miten käy Armas Launiksen kadun tiloille. Palvelutaloon ei voi asettua jonoon. Seniorineuvonta ja palveluohjaus Nestorin tekee palvelutarpeen arvioinnin ja palvelupäätöksen. Ensisijaisena tavoitteena on asuminen kotona ja palvelujen tarjoaminen kotiin niin pitkään kuin mahdollista. Armas Launiksen kadun tilat ovat ilmeisesti siirtymässä perhe- ja sosiaalikeskuksen käyttöön. On mahdollista, että kudontatilat voisivat jatkaa vielä vuoden verran. Seniorikeskuksen asumisessa noudatetaan kotihoitoyksikön osalta kotihoidon maksuperusteita. Pitkäaikaisasumisessa maksu on normaalisti 85% asukkaan tuloista ja siihen sisältyy asumisen lisäksi ruoka ja hoito.

Leena Westerlund korosti, että ikääntyvien ihmisten toimintakyvyn ylläpitämisen, terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ravitsemus, liikunta ja yhteisöllisyys ovat tärkeimmät asiat. Seniorikeskuksessa näihin kaikkiin panostetaan. 

Seniorikeskuksen tuntumassa oleva kartanopuisto tullaan kunnostamaan ensi kesänä. Pihalle tulee ulkoliikunta-alue, jossa on ulkoliikuntatelineet ja pieni grillipaikka.Suur-Leppävaaran asukasfoorumi luovutti Leppävaaran elä ja asu ‑seniorikeskukselle Suur-Leppävaaran Paras Paikka 2017 ‑kunniakirjan kiitoksena uuden keskuksen saamisesta Leppävaaraan. Asukkaiden toiveita keskuksen toiminnan kehittämiseksi kuullaan jatkossakin siten, että keskus palvelee monipuolisesti asukkaita.