Tiedotteet‎ > ‎

Lähiluonto-vuoden 2015 avajaiset 25.3.2015

lähettänyt Esko Uotila 27.3.2015 klo 8.26   [ 27.3.2015 klo 8.52 päivitetty ]

Lähiluonto-vuosi 2015 avattiin Suur-Leppävaaran asukasfoorumin ja kaupungin lähiluontohankkeen yhteistyössä järjestämässä avajaistilaisuudessa 25.3.2015 Sellon kirjastossa. Paikalla oli 50 - 60 kuulijaa. Tilaisuuden juonsivat Suur-Leppävaaran asukasfoorumien valmisteluryhmän puheenjohtaja Leila Tauriainen ja Espoon kaupungin konserniesikunnassa projektikoordinaattorina toimiva Niina Järvinen.  Leila Tauriainen esitteli avauspuheenvuorossaan myös seuraavat asukasfoorumitilaisuudet, jotka ovat terveyspalveluilta 23.4. ja pyöräilytapahtuma 19.5. Niina Järvinen kertoi Espoo-tarinaan perustuvasta kestävän kehityksen ohjelmasta, jonka osa on Lähiluonto-vuosi 2015. Vuoden aikana nautitaan lähiluonnosta ja kannustetaan pitämään huolta lähiympäristöstään. Paikalla oli myös paikallinen lippukunta Vaaran Vaeltajat esittelemässä partiotoimintaa.

Luontoretkille ja poluille – Villa Elfvikin luontotalon toiminnan esittely  

Suunnittelija Katri Luukkonen Villa Elfvikistä kertoi lähialueen ja muun Espoon luontoretkeilykohteista ja Villa Elfvikin tarjoamista palveluista.Luontotalo toimii ympäristövalistuskeskuksena. Talossa perusnäyttely ja tällä hetkellä vaihtuvassa näyttelyssä esillä ovat Porkkalan kansallispuiston suunnitelmat. Yläkerrassa on Mäyrän metsä -leikkitila, jossa on monipuolista toimintaa, perhoskokoelma ja satuhetki kuukausittain ensimmäisenä viikonloppuna. Villa Elfvikin luontopolut tarjoavat useita vaihtoehtoisia reittejä lähiluontoon tutustumista varten. Luontopolkuihin liittyviä opasvihkoja ja välinekoreja voi lainata luontotalosta.


 
Villa Elfvikissä järjestetään luontoretkiä. Keväällä on useita retkiä, kuten linturetkiä, luonnon monimuotoisuuden päivän retki 22.5. ja lepakkoretki 5.6. 

Lisätietoa Villa Elfvikista, luontopoluista ja luontoretkistä saa tietoa osoitteista

Meidän puisto -toiminta – miten tulla mukaan? 

Asiakaspalvelupäällikkö Jaana Junkkari kertoi Meidän puisto -toiminnasta, jossa asukkaille annetaan mahdollisuus osallistua lähiympäristön kunnostamiseen. Halukkaan voivat tehdä sopimuksen tietyn alueen siivouksesta ja kunnostuksesta. Mahdollisia toimenpiteitä ovat mm. ruohon leikkaus, pienen vesakon raivaus, roskien keräys, haitallisten vieraslajien poisto ja kaislan niitto.

Tällä hetkellä Espoossa on meneillään pilotteja siten, että sopimusten piirissä on n. 7 ha hyvin erilaisissa kohteissa. Kohteet on tarkoitus saada kaupungin karttapalveluun. Kohteita löytyy mm. Tapiolasta ja Haukilahdessa, jossa ollaan sopimassa n. 20 ha alueen hoidosta. Kivenlahdessa AsOy Meritorni on ottanut hoitaakseen Tyrskyrannan ranta- ja puistoalueen. Taloyhtiössä haluttiin vaihtaa roolia vaatijasta/valittajasta  toimijaksi/vaikuttajaksi. Ympäristön viihtyisyys paranee ja samalla asuntojen arvo nousee.

Meidän puisto -toimintaan pääsee mukaan ottamalla yhteyttä teknisen keskuksen asiakaspalveluun, jonka jälkeen sovitaan kohteesta ja tehtävistä toimenpiteistä.

Kaupungin kustannukset eivät voi nousta Meidän puisto -toiminnasta. Kustannukset saattavat vain kohdentua eri tavalla. Toimintaan ei sisälly materiaalin luovutuksia. Suurissa kohteissa ja ohikulkijoiden kannalta vaikuttavissa kohteissa kaupunki voi tulla vastaan jossain määrin. Pienissä kohteissa risujen hävittäminen jää alueen hoitajien vastuulle. Isoista määristä voidaan sopia erikseen.

Ympäristön monimuotoisuus otetaan huomioon toiminnassa. Metsiin kohdistuvat toimenpiteet noudattavat luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelman henkeä. 

Puhtaanapitotalkoot

Katu- ja viherpalveluista vastaava aluetyönjohtaja Helena Tschokkinen kertoi puhtaanapitotalkoista. Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HSY:n yhteistyössä järjestettävissä talkoissa kerätään roskia yhteisiltä alueilta. Talkoisiin ilmoittautuminen alkaa 30.3. ja päättyy 8.5. Talkoita voi järjestää 7.4.–24.5. välisenä aikana. Espoon kaupunki jakaa talkoisiin jätesäkkejä ja roskapihtejä ja hoitaa jätesäkkien kuljetuksia. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti osoitteessa www.espoo.fi/talkoot, josta löytyy muutakin ajantasaista tietoa talkoista.

Talkoissa on mukana kouluja, päiväkoteja, yhdistyksiä ja yrityksiä. Tavoitteena on järjestää 100 talkoot Espoossa kevään aikana. Muita talkoita ovat mm. Roska päivässä -talkoot, vieraslajitalkoot, joita järjestetään aktiivisesti Leppävaaran ympäristössäkin, virtavesitalkoot ja perinnemaisematalkoot. Uutuutena on syksyllä järjestettävät siivoustalkoot. 

Pidetään huolta ympäristöstä

Espoon ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja Stephen Venn kertoi yhdistyksestä ja sen toiminnasta. Yhdistys kuuluu Suomen luonnonsuojeluliittoon ja siinä on noin 1650 jäsentä. Yhdistys järjestää kokouksia, retkiä ja talkoita. Se ottaa myös kantaa yleiskaavoihin ja asemakaavoihin niiden valmisteluvaiheessa. 
Lisätietoa Espoon ympäristöyhdistyksestä löytyy osoitteista

Meidän roskis! Roskisten tuunaus


Ympäristömuotoilija Niko Riepponen Espoon kaupunkitekniikka -liikelaitoksesta kertoi Meidän roskis -kampanjasta, jolla pyritään siistimään kaupunkia. Hanke on osa kestävän kehityksen ohjelmaa. Siistin ympäristön uskotaan myös ehkäisevän ilkivaltaa. Toimintaa kehitetään yhteisöllisesti yhdessä mm. koulujen kanssa.

Roskisten tuunaukseen käytetään kestävää tarrakalvoa, joka on kestävä, nopea kiinnittää ja edullinen maalaamiseen tai roskiksen uusimiseen verrattuna.

Toiminnassa ovat mm. Espoon kuvataidekoulu, Gräsan kädentaitojen keskus, kouluja ja kaupunginosayhdistyksiä. Leppävaarassa on tarkoitus järjestää Leppävaaran historiaa esittelevä näyttely roskiksiin kiinnitettävänä näyttelynä.
Lisätietoja löytyy osoitteesta www.espoo.fi/meidanroskis ja www.facebook.com/muotoilemaa.

Kotikulmat tutuiksi kantapään kautta

Leppävaara-seuran puheenjohtaja Arja Salmi esitteli Leppävaaran lähiluontokohteita. Albergan kartano on perinteinen kohde, jonka ympäristö on kovasti muuttunut Kehä I:n ja muun rakentamisen myötä. Muita huviloita löytyy runsaasti. Ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitus- ja vallirakenteet ovat tutustumisen arvoisia. Tuore kirja Viaporin maarintama kertoo näistä kohteista. Arja Salmi kertoi myös keisarin vierailusta Leppävaarassa 100 vuotta sitten. Monikonpuro virtaa lähistöllä. Ruukinrannasta löytyy monta tutustumisen arvioista kohdetta. Leppävaaran kartanon lenkki on paikallisesti tunnettu kävelykierros.

Espoon kotikaupunkipolut tarjoavat valmiiksi suunniteltuja kierroksia Espoon eri keskuksissa. Leppävaaran kotikaupunkipolku odottaa toistaiseksi päivittämistä. Uutena on tekeillä Auroran kotikaupunkipolku Träskändan kartanon ympäristöön. Tietoa kotikaupunkipoluista on osoitteissa 

Lähiluontovuoden avajaisissa oli myös lippukunta Vaaran Vaeltajat esittelemässä partiotoimintaa.

Järjestäjät:
Suur-Leppävaaran asukasfoorumi ja Espoon kaupunki

Ċ
Esko Uotila,
27.3.2015 klo 8.26
Ċ
Esko Uotila,
27.3.2015 klo 8.26
Ċ
Esko Uotila,
27.3.2015 klo 8.26
Ċ
Esko Uotila,
27.3.2015 klo 8.26