Tiedotteet‎ > ‎

Kera - tulevaisuuden kaupunki 23.11.2016 yhteenveto

lähettänyt Esko Uotila 24.11.2016 klo 0.30   [ 26.11.2016 klo 23.13 päivitetty ]

Keran tulevaisuudesta keskusteli Sellon kirjastossa n. 50 aktiivista osallistujaa. Projektinjohtaja Pekka Vikkula kertoi Keran kehittämisen tilanteesta ja suuntaviivoista. Raija Rinta-Erkkilä SOK Kiinteistöässästä ja Inari Virkkala .Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy:stä esittelivät Keran logistiikka-alueen innovointikilpailun voittanutta Kera Co-Op City -suunnitelmaa.

Pekka Vikkulan esitys: Syntyykö Kerasta uutta

Inari Virkkalan esitys: Kera Co-Op City


Projektinjohtaja Pekka Vikkula haastoi kuulijat miettimään, syntyykö Keran kautta jotain uutta asukkaille. Nyt siihen on tilaisuus vaikuttaa. Kerasta tulee vähintään 14 000 asukkaan alue. Sinne tuskin tulee omia terveyspalveluja tai kauppakeskusta, vaan se tukeutuu Leppävaaran palveluihin kaupunkiradan kautta. Suunnitelmissa on myös pikaraitiotie pohjois-eteläsuunnassa joskus tulevaisuudessa. Kera tulee olemaan kävely- ja pyöräilypainotteinen kaupunginosa.

Keran osayleiskaava hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa 16.11. Suurimmat muutokset kohdistuvat aseman tuntumaan radan molemmin puolin. 

Raija Rinta-Erkkilä kertoi S-ryhmän suunnitelmista Inexin logistiikka-alueen kehittämiseksi. Toiminnot siirtyvät Sipooseen vaiheittain vuoteen 2019 mennessä. S-ryhmä osallistui Nordic Biult Cities Challenge -kilpailuun tavoitteena kehittää urbaani, ihmisläheinen kaupunginosa, jossa kiertotalouuden mahdollisuudet otetaan huomioon. Haasteeseen vastattiin 22 kilpailutyöllä, joista Co-Op City tuli Suomen voittajaksi ja pohjoismaisessa kilpailussa toiseksi.

Inari Wirkkala B&M-arkkitehtitoimistosta esitteli Co-Op City -suunnitelmaa. Olennainen osa työtä on ollut ideoida hallitilojen tilapäistä käyttöä alueen rakentamisaikana. Alueen suunnittelu jatkuu osana alueen kaavoitusta. Parhaillaan on menossa Keran asemakaavarungon laatiminen.

Keskustelussa käsiteltiin erilaisia huolenaiheita:
 • Vaikka tavoitteena on rakentaa kävely- ja pyöräilypainotteinen keskusta, pysäköintipaikkoja tarvitaan. Alueelle tulee keskitettyjä pysäköintipaikkoja siten, että paikkoja voidaan käyttää sekä asukkaiden että työpaikkojen pysäköintiin
 • Miten pyöräily-yhteydet Etelä-Espooseen on tarkoitus toteuttaa?
 • Espoolla on pyöräilyn edistämisohjelma, jossa mm. kehitään pyöräilyn laatureittejä.
 • Millä aikataululla kaupunkiradan jatke toteutuu? Riittääkö lähijunien kapasiteetti? 
 • Kera kasvaa vaiheittain ja lisäraidetta ei tarvita alkuvaiheessa, mutta alueen ollessa valmis 2030-luvulla kaupunkirata on välttämätön.
Millainen kaupunki Kerasta halutaan kehittää?
 • Keraan ei kaivata isoa kauppakeskusta.
 • Palveluja tarvitaan kaikille asukkaille.
 • Alueesta halutaan suvaitsevainen ja kulttuurisesti monimuotoinen.
 • Keraan toivotaan kulttuuripalveluja, paikallisten kohtaamispaikkoja, tilaa taiteilijoille, Espoon teatteri, tanssisali. 
  Keramiikkatehdas ja Inexin hallit voisivat tarjota tällaisia monitoimitiloja.
 • Koulukeskuksen voisi rakentaa nykyisiin rakennuksiin. Samalla voisi toteuttaa koulutilojen monipuolisen käytön.
 • Puutarhaliike ja puutavaraliike voisivat sijoittua Turunväylän tuntumaan.
 • Energiaratkaisut - saako Keran laaksosta energian suhteen netto-omavaraisen?
 • Kutojantie = Tekemisen Kera, Kädentaitojen Kera, jonne voisi saada myös tilaa taiteilijoille.
 • Käyttäjille on oltava selvää, miten toimitaan, kun väliaikainen käyttö päättyy ja tilat puretaan.
Asukasfoorumin pöytäkeskusteluissa kirjattiin runsaasti osallistujien huolenaiheita, odotuksia tulevaisuuden kaupungista ja ideoita tilojen väliaikaiskäytöstä. Näihin voi tutustua osoitteessa Keskustelujen muistiinpanot

Kehittämisideoita voi edelleen osoittaa Keran alueen suunnittelijoille sähköpostitse