Tiedotteet‎ > ‎

Karakallion tulevaisuutta ideoitiin työpajassa 13.2.2017

lähettänyt Esko Uotila 14.2.2017 klo 6.05   [ 14.2.2017 klo 6.55 päivitetty ]

Espoon kaupunkisuunnittelu ottaa asukkaat mukaan Karakallion kehittämiseen ja tarjoaa tilaisuuden osallistua suunnitteluun uudella tavalla jo valmisteluvaiheessa.

Karakallion koulun ruokasali täyttyi maanantai-iltana 13.2. Karakallion tulevaisuudesta kiinnostuneista asukkaista. Karttojen ääressä tarkasteltiin alueen täydennysrakentamista asukkaiden, taloyhtiöiden, kaupunkirakenteen ja palvelujen näkökulmasta. Työpajan järjestivät Karakallio-Seura, Suur-Leppävaaran asukasfoorumi ja Espoon kaupungin kaupunkisuunnittelu. Paikalla oli myös vahva asiantuntijatiimi kaupunkisuunnittelukeskuksesta.

Marraskuussa 2016 kaupunki esitteli Karakalliossa luonnosta täydennysrakentamisesta. Se kuitenkin tulkittiin valmiiksi suunnitelmaksi, joka ei vastannut asukkaiden toiveita ja johon ei nähty riittäviä mahdollisuutta vaikuttaa. Nyt Leppävaaran projektinjohtaja Mika Rantalan ohjaamassa työpajassa lähdettiin avoimesta tilanteesta ja osallistujille annettiin tehtäväksi merkitä kartoille itselleen tärkeät paikat ja ehdotuksensa kohteista, joissa täydennysrakentaminen olisi mahdollista, ja paikoista, joihin ei saisi rakentaa. 


Keskustelua käytiin karttojen ääressä vilkkaasti ja kartoille kertyi runsaasti ehdotuksia uusien rakennusten sijoitteluun. Monissa ehdotuksissa tilaa uusille rakennuksille löydettiin Karakalliontien varresta ja Rastaalantien risteyksessä Nesteen tontilta ja Rastaalan koulun suunnassa. Karakalliontien linjauksen muuttaminen jakoi mielipiteet. Maamerkin rakentamista Turuntien tuntumaan kannatettiin, kunhan tärkeistä luontokohteista ja suojaisista jalankulkuyhteyksistä pidetään huolta. Kotkatien ja Lähderannantien varrelta Karakallion koulun tuntumasta löydettiin mahdollisia rakennuspaikkoja. 

Ostoskeskuksen uudelleen rakentaminen on olennainen osa Karakallion kehittämistä. Kartan ääressä käytiin vilkasta keskustelua siitä, kuinka korkeita rakennuksia paikalle voidaan rakentaa. Lähitalojen asukkaita huoletti rakennusten aiheuttama varjostus. Keskustelussa kävi selväksi, että ilman riittävää asuinkerroslukua liikekeskukselle ei löydy rakennuttajaa. Palvelujen säilymistä ja palaamista myös epäiltiin riippumatta täydennysrakentamisen määrästä.

Tori ja asukaspuisto ovat tärkeitä kohtaamis- ja toimintapaikkoja. Moniin rakentamisehdotuksiin esitettiin myös vastakkaisia näkemyksiä ja monen mielestä Karakallioon ei pitäisi ollenkaan rakentaa lisää kerrostaloja. Mika Rantala muistutti, että joka tapauksessa taloyhtiöiden tonteille rakentaminen on taloyhtiöiden omassa päätösvallassa. Aluetta ja sen palveluja on kuitenkin kehitettävä, jotta Karakallio säilyy vetovoimaisena.

Karakallion täydennysrakentamisesta järjestetään kolmas asukastilaisuus vielä tämän kevään aikana. Työpajan anti otetaan huomioon uusissa suunnitelmissa. Kaupunkisuunnittelu sai haastavan tehtävän laatia suunnitelma, joka vastaa mahdollisimman hyvin nykyisten ja tulevien asukkaiden toiveita ja tarjoaa riittävästi mahdollisuuksia Karakallion kehittämiseen osana kasvavaa Espoota.